Սուշին Ճապոնիան խորհրդանշող ազգային ուտեստ է, որը սիրվել է աշխարհի շատ երկրներում: Իր յուրահատուկ համից զատ, այն ունի նաև հարուստ պատմություն։ Այս հոդվածում առանձնացրել ենք 8 հետաքրքիր փաստ սուշիի մասին։
1. Սուշիի ծագումը.
Հին ժամանակներում այն ստեղծվել է որպես ձկան պահպանման մեթոդ՝ բրնձի մեջ դնելով, իսկ բրինձը դեն են նետել ուտելուց առաջ։ Հետագայում բրինձը դարձավ ճաշատեսակի անբաժանելի մաս:
2. «Սուշի» բառը չի նշանակում հում ձուկ.
Ճապոներեն «սուշի» անվանում են ճաշատեսակի պատրաստման համար օգտագործվող քացախով բրնձին, այլ ոչ թե հենց ձկանը: «Հում ձուկ» տերմինն ավելի ճշգրիտ նկարագրում է սաշիմին։
3. 10 տարի՝ մինչ սուշիի վարպետ համարվելը․
Հմուտ սուշիի խոհարար դառնալը հեշտ չէ: Սուշի պատրաստելու արվեստին տիրապետելու համար սովորաբար պահանջվում է տասը տարվա խիստ ուսուցում՝ բրնձի հյուսվածքը կատարելագործելուց մինչև ձկան ճշգրիտ կտրվածքները հասկանալու համար:
4. Սուշին և լուսնային օրացույցը.
Նախկինում սուշին հիմնականում ուտում էին տաք ամիսներին: Այնուամենայնիվ, սննդամթերքի պահպանման և փոխադրման ժամանակակից զարգացումները ուտեստը դարձրել են ամբողջ տարվա համար։
5. Վասաբի.
Սուշիի հետ մատուցվող վառ կանաչ մածուկը վասաբին է, որն օգտագործվում է ոչ միայն համի համար. նրա հակամանրէային հատկությունները հին ժամանակներում ծառայում էին որպես բնական կոնսերվանտ՝ ձուկը թարմ պահելու համար:
6. Աշխարհի ամենաթանկ սուշին.
Երբևէ վաճառված ամենաթանկ սուշին եղել է կապույտ թունա սուշին, որը Տոկիոյի ձկան աճուրդում վաճառվել է 3,1 միլիոն դոլարով:
7. Սուշի և ձեռքերի հիգիենա.
Թեև սովորական է սուշին թաթախել սոյայի սոուսի մեջ, սակայն անբարեխիղճ է սուշիի բրինձը սոուսի մեջ թրջելը, դրա հետևանքով բրինձի հատիկները կարող են առանձնանալ, բացի այդ այն դիտվու;մ է որպես անհարգալից վերաբերմունք խոհարարի (վարպետության) նկատմամբ:
8. Սուշիի համաշխարհային օր. Հունիսի 18՝ սուշիի միջազգային օր։
Իսկ մեր մենյուում կարող եք գտնել շա՜տ հետաքրքիր ռոլլեր, սեթեր և նիգիրիներ։